Prima Casă „acceptă” şi lei

Băncile comerciale care nu aveau oferte de creditare în lei în programul Prima Casă 4 vor putea introduce şi astfel de oferte, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. „Propunerea are în vedere contextul actual în care se găsesc atât sistemul bancar european, cât şi cel naţional, marcat de diminuarea capacităţii pieţei locale de a asigura finanţarea în euro, de dificultăţile pe care le întâmpină jucătorii din sistemul bancar naţional în procurarea de valute străine, în special euro”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
„Totodată, propunerea urmăreşte ca, prin introducerea posibilităţii de completare a ofertelor finanţatorilor participanţi în program cu varianta de creditare în lei, să dinamizeze competiţia pe acest segment de creditare şi prin orientarea cererii din partea potenţialilor beneficiari către ofertele competitive de creditare în lei, să conducă finalmente la diminuarea riscului de curs valutar. Astfel, diversificarea opţiunilor de finanţare aduce un plus de dinamism programului şi se circumscrie politicilor macroeconomice susţinute de Banca Naţională a României!, conform documentului.
Pentru creditele în euro, dobânda poate fi formată din Euribor la 3 luni plus o marjă anuală de maximum 4 la sută, iar la creditele în lei – Robor la 3 luni plus o marjă anuală de maximum 2,50 la sută.
Poate beneficia de credit Prima Casa orice persoană fizică ce nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu sotul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobandită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 metri pătraţi.
Avansul minim necesar este de 5 la sută din valoarea proprietaţii, iar banca va finanţa restul de până la 95 la sută.
Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţial egală cu 50 la sută din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49 la sută datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului.
Programul Prima Casă a fost aprobat în vara lui 2009, prin Ordonanţă de Urgenţă. La începutul lui 2010, acesta s-a transformat în Prima Casă 2, iar la începutul lui 2011 a devenit Prima Casă 3. Pe 26 mai 2011, noile norme de aplicare a programului Prima Casă 4 au fost publicate în Monitorul Oficial.
Plafonul maxim în cadrul programului Prima Casa 4 este de 60.000 de euro pentru o locuinţă veche, de 70.000 de euro pentru una a cărei construcţie nu a început sau de 75.000 de euro pentru asociaţii care vor să îşi construiască un imobil cu mai multe unităţi.

Leave a Comment